Borsa Teknik

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. SINIR DIŞI ETME (DEPORT) KARARINA İTİRAZ

SINIR DIŞI ETME (DEPORT) KARARINA İTİRAZ

admin admin -

SINIR DIŞI ETME (DEPORT) KARARINA İTİRAZ

Yabancıların Türkiye’ye giriş ve çıkışları, Türkiye’de kalışları, sağlanacak korumanın kapsamına ilişkin usul ve esaslar 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile düzenlenmiştir. Bu kanun ve ayrıntıları İzmir Avukat Kadir KARAKUŞ tarafından hazırlanan içerikte inceleyeceğiz.

Sınır Dışı Etme (Deport) Nedir?

Yabancılar Hukukunda “sınır dışı etme” anlamına gelen deport kararı, Türkiye’de bulunan yabancıların sınır dışı edilmelerine ve haklarında tahdit kodu (ülkeye giriş yasağı) konulmasına ilişkindir.

 

Sınır Dışı Etme (Deport) Kararı Nasıl Verilir?

Valilikler veya ilgili Genel Müdürlüğün talimatı üzerine sınır dışı edilmesine ilişkin kararlar alınır. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunun 53. maddesi, sınır dışı etme kararı alınan yabancıya veya onun yasal temsilcisine veya avukatına kararın gerekçeleriyle birlikte iletilmesi gerektiğini belirtmektedir. Sınır dışı edilme kararı alınan yabancı, bir avukat tarafından temsil edilmiyorsa kendisi veya yasal temsilcisi, kararın sonucu, itiraz yolları ve süreleri hakkında bilgilendirilmelidir.

 

Sınır Dışı Etme (Deport) Kararına Karşı Ne Yapılabilir?

Yabancı veya yasal temsilcisi ya da avukatı, sınır dışı etme kararına karşı yedi gün içinde idare mahkemesine başvurabilir. Mahkemeye başvuran kişi, sınır dışı etme kararını veren makama da başvurusunu iletmelidir. Mahkemeye yapılan başvurular 15 gün içinde incelenir. Mahkemenin bu konudaki kararı kesindir. Yabancının rızası saklı kalmak kaydıyla, dava süresi içinde veya yargılama sonuçlanıncaya kadar sınır dışı edilmez.”” olarak belirtilmiştir.

 

Sınır Dışı Etme (Deport) Konusunda Avukatın Rolü

Sınır dışı etme kararına karşı yedi gün içinde yabancı veya yasal temsilcisi veya avukatı idare mahkemesine başvurabilir. Mahkemeye başvuran kişi ayrıca sınır dışı etme kararını veren makama başvurmalıdır. Mahkemeye yapılan başvurular on beş gün içinde değerlendirilir. Bu konudaki karar mahkeme tarafından kesindir. Yabancının rızası olmadan, dava süresi içinde veya yargılama sonuçlanıncaya kadar sınır dışı edilmez.”” olarak tanımlanmıştır.

Sınır dışı etme kararına karşı mücadele etmek, zorlu bir hukuki süreçtir ve bu süreçte uzman bir avukatın yardımı çok önemlidir. İzmir Avukat Kadir KARAKUŞ, vize başvurularına yardımcı olmak için donanımlı bir uzmandır. KARAKUŞ’un uzun vadeli deneyimi, müvekkillerinin haklarını etkin bir şekilde savunmasına ve adaletin sağlanmasına yardımcı olur.

Kaynak: https://www.kadirkarakus.av.tr/sinir-disi-etme/

 

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir