Macd İndikatörü

Macd indikatörü hakkında aklınızdan geçen tüm sorularınıza en ince ayrıntısına kadar cevap bulacağınız bir yazıyla karşınızdayız.
Öncelikle macd indkatörü nedir onu öğrenelim daha sonra ise macd indkatörünü DNA sarmallarına araştıralım.
Macd İndkatörü Nedir?
Macd indkatörü: Basitçe iki tür hareketli ortalamanın arasındaki ilişkiyi ölçen bir momentum indikatörüdür.
Macd rsi indikatörü gibi aşırı satıp seviyelerini belirlemek için kullanılmaktan ziyade, trend dönüşlerini tespit etmek ve teyit etmek için kullanılır.
Mesela bir hisse senedi grafiğinde w formasyonu gördünüz ve formasyona göre alım yapmadan önce formasyonun doğruluğunu teyit etmek istersiniz.
İşte bu noktada teyit için macd indikatörü kullanarak daha tutarlı alım satım kararı verebilirsiniz.
Kısaca macd indikatörü nedir öğrendiğimize göre macd indikatörü ayarlarına geçelim.
Yazının ilerleyen bölümlerinde macd nasıl yorumlanır ve macd indikatörü ile alım satım stratejisi nasıl oluşturulur konusunu detaylıca ele alacağız.
En iyi sonuç veren hareketli ortalamalar yazımıza giderek hareketli ortalama stratejileri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Macd İndikatörü Ayarları
Macd indikatörünün varsayılan ve indikatörün orijinal ayarlarında hızlı hareketli ortalama periyodu 12 olarak, yavaş hareketli ortalama periyodu ise 26 olarak belirlenmiştir. Bu ayarlar özelleştirilebilir fakat varsayılan ve önerilen ayar budur.
Macd çoğu kişi tarafından orjinal ayarlarıyla kullanılsada bu ayarlar özelleştirilebilir.
İndikatör bazen ani fiyat dalgalanmalarında çok fazla tutarsız al sat sinyalleri verebilir.
Bu durumda macd al verdiği halde fiyatlarda beklentimizi karşılayacak derecede bir yükseliş yada düşüş olmaz.
Bu ani al sat sinyallerini filtrelemek için macd indikatörünün ayarlarıyla biraz oynayıp en iyi macd değerleri elde edebiliriz.
En iyi Macd Değerleri
Örnek olarak aşağıdaki grafikte macd indikatörü’nün ema değerleri orjinalinde olduğu haliyle 9 ve aşırı tutarsız al sat sinyalleri vermiş.

Yukarıdaki grafikte de görebileceğiniz gibi indikatör al sinyali vereli yaklaşık olarak 1 yıl olmasına rağmen fiyatlarda tatmin edici bir yükseliş olmamış.
Böyle durumlarda macd ema değerleri ile biraz oynayarak daha iyi bir macd değeri elde edebiliriz.
Örnek olarak aşağıdaki grafiğe bakabilirsiniz.
Ema değerini 9 dan 40 a yükselttiğimiz zaman daha az dalgalı ve daha tutarlı al ve sat sinyali verdiğini görüyoruz.

Uzun vadeli teknik analiz yaparken en iyi macd değeri 35 – 40 ema’dır.
Yukarıdaki grafikte de görebileceğiniz gibi macd henüz bu ay al sinyali vermiş 9 emada ise bir yıl önce vermiş.
Kısıca macd ema ayarını yükselterek kısa vadeli fiyat hareketleri için değil, gerçek anlamda yükselen trendler için al sat sinyali alırsınız.
Ayrıca macd indikatörü ayarları ile oynarken geçmişe dönük testler yaparak kendiniz için en iyi macd değerini bulabilirsiniz.
Macd indkatörünün renklerini istediğiniz gibi kişiselleştirebilirsiniz.
Bunun için macd ayarlarına giderek giderek renkler seçeneğinden istediğinizi seçerek farklı bir macd görünümü elde edebilirsiniz.
Macd İndikatörü Formülü ve Hasaplama
Macd indikatörünün formülü: Macd = Hızlı hareketli ortalama – Yavaş hareketli ortalama şeklindedir.
Hızlı hareketli ortalama, daha kısa periyotlarda hareket eder.
Yavaş hareketli ortalama ise daha uzun periyotta hareket eder.
Ör: Hızlı hareketli ortalama, son 10 günlük fiyatların ortalamasını baz alırken, yavaş hareketli ortalama 20 günlük fiyatların ortalamasını baz alarak hesaplanır.
Macd indikatörünün orjinal ayarlarında bu periyotlar hızlı 12 yavaş ise 26‘dır.
Bu formüller istenildiği taktirde kişiselleştirilebilir.
Örnek olarak: aşağıdaki türk hava yolları hisse grafiğine eklenmiş macd indikatörü formülü’nün kişiselleştirilmiş ayarlarını görebilirsiniz.

Yukarıdaki grafikte de görebileceğiniz gibi macd hesaplama ayarları hızlı hareketi ortalama 20, yavaş hareketli ortalama ise 50 olarak değiştirilmiştir.
Ancak istatistiğe aşina olmayan acemi yatırımcıların indikatörü orjinal ayarları ile kullanmaları tavsiye edilir.
Macd İndkatörü Nasıl Yorumlanır?
Macd indikatörü yorumlama yazının başında belirtildiği gibi görecelidir ve her uzman analistin bakış açısına göre farklılık gösterir.
İndikatör en basit haliyle ve çoğu yatırımcının da kullandığı biçimiyle çizgilerin kesişip al sat sinyali üretmesiyle yatırım kararı verir.
Okuması ve yorumlaması oldukça basit olan macd indikatörü 0 çizgisi etrafında dalgalanan iki çizginin bir birini kesmesiyle al sat sinyalleri verir.
Macd aşağıda ki resimde gördüğünüz gibi okunur. Mavi çizgi sarı çizginin üzerine çıkınca al. Mavi çizgi sarı çizginin altına indiğinde sat sinyali verir. Macd indikatörü okumak bu kadar basittir.

Ancak hiç gösterge tek başına al sat kararı vermek için yeterli değildir.
Macd alım ve satım kararı vermek yerine bir formasyonun, trend kırlımının veya başka bir indikatörün teyit edilmesi için kullanılabilecek en iyi indikatörlerden biridir.