Türkiye’nin Deniz Ticaretindeki Başarısı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ocak-mart dönemine ilişkin denizcilik istatistiklerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, Türkiye’yi dünyanın önemli liman merkezlerinden biri haline getirmek adına çalışmaların sürdüğünü vurgulayarak, deniz ticaret hacminin artırılmasının ülke ekonomisine ve istihdama olumlu katkılar sağlayacağını belirtti.
İlk Çeyrekteki İyileşme
Bakan Uraloğlu, yılın ilk çeyreğinde limanlarda elleçlenen yük miktarının geçen yıla göre yüzde 7,2 artarak 134 milyon 327 bin 597 tona yükseldiğini açıkladı. Ayrıca, konteyner miktarının geçen yıla göre yüzde 17,9 artarak rekor seviyede 3 milyon 350 bin 817 TEU’ya ulaştığını söyledi.
En Fazla Elleçlenen Yükler
Bakan Uraloğlu’nun paylaştığı verilere göre, motorin elleçlemesi mart ayında en fazla artış gösteren yük cinsi oldu. Ardından ’40’lık dolu konteynerlerde taşınan yükler ile demir cevheri ve konsantreler geldi. İhracat yükleri arasında ise Portland çimento ilk sırayı alırken, ithalat yükleri içinde ham petrol başı çekti.
İhracat ve İthalat Rakamları
Mart ayında deniz yoluyla yapılan ihracatta en fazla yük İtalya’ya giderken, ithalatta ise Rusya’dan yapılan taşımalarda yoğunluk yaşandı. Ayrıca, Türk bayraklı gemilerle taşınan yük miktarında önemli bir artış yaşanırken, dış ticaret yüklerinin büyük kısmı yabancı bayraklı gemilerle taşındı.
En Fazla Yük Aliağa Limanı’nda
Bakan Uraloğlu, Mart ayında en fazla yük elleçlemesinin Aliağa Limanı’nda gerçekleştiğini belirtti. Aliağa’yı Kocaeli ve İskenderun limanları takip etti. Bu verilerle birlikte Türkiye’nin denizcilik alanında uluslararası arenada önemli bir konumda olduğu bir kez daha vurgulandı.