Tether Gelişmekte Olan Piyasalarda Lider Konumda!
Her ortaya çıkan yeni fikir gibi, dijital para birimleri de küresel olarak insanlara değer katan bir şey sunduklarına tüm dünyayı ikna etmek için ideolojik bir savaş veriyorlar. Fakat bu savaşın hâlihazırda birbirinden ayrışan iki farklı cephede devam ettiğinin altını çizmek gerekiyor. Yani bir yandan gelişmekte olan piyasalardaki bireyleri ikna etmek diğer yandan zengin ve sanayileşmiş ülkelerdeki bireyleri ikna etmek gerekiyor.
“Venmo varken neden Bitcoin kullanayım ki?”
“Neden stablecoin kullanayım, gerçek dolar da kullanabilirim!”
Gelişmiş batı ülkelerinde yaşayanların sordukları bu soruları yanıtlamak için çok zaman harcıyoruz. Zengin sanayileşmiş ülkelerde yaşayanların neden dijital para birimleri kullanması gerektiğine ilişkin çok güzel cevaplar da söz konusu. Fakat, öyle de olsa, bu hikâyenin sadece yarısını hatta yarısından bile daha azını yansıtıyor.
Baştaki tartıştığımız soruların çoğu, gelişmekte olan piyasalardaki kişilerin belki de aklının ucundan bile geçmiyor. Mesela, Arjantin’de yaşayan biri hiperenflasyon yaşayıp yaşamayacağını hiç sorguluyor mu? Peki ya Türkiye? Lübnan? Veya Mısır’da?
Tether Gelişmekte Olan Piyasalarda Lider Konumda!
Tether diğer rakiplerinden farklı olarak Wall Street dostu olmak yerine gelişmekte olan piyasalara odaklanıyor.
Tether, Kasım 2022’de, USDT’yi Brezilya’daki 24.000’den fazla ATM’de kullanılabilir duruma getirmek için ATM şirketleriyle birlikte çalıştı.
Tether, istikrarsız itibari para birimleri, güvenilmez ödeme rayları ve güvensiz mülkiyet hakları olan ülkeler için somut faydalar sağlamaktadır. Bu durum Venezuela’da olduğu kadar Mısır’da da geçerlidir.
USD₮ ise bu bölgelerde herkesin erişebileceği dolar likiditesi getirebiliyor; bekçi veya denetçi yok. Para çekme limiti yok, resmi olarak zorunlu kılınan kur dönüştürme sınırları yok. Internet bağlantısı olan herkes USD₮ alabilir ve erişebilir. Lübnan’da insanlar market alışverişi yapmak istediklerinde Tether kullanıyorlar. Türkiye’de insanlar birikimlerini korumak istediklerinde Tether kullanıyorlar. Myanmar’da insanlar demokrasi için mücadele etmeleri gerektiğinde Tether kullanıyorlar. Arjantin’de insanlar ülkenin ekonomik istikrarı söz konusu olduğunda Tether’a yöneliyorlar. Afrika’da, gençler kendilerine daha iyi bir hayat kurmak ümidiyle öğrenim ya da çalışmak için yurt dışına çıkmak istediklerinde gereken ücretleri dolara erişemedikleri için ödeyemediklerinden vize alamıyorlar. En değişken para birimlerine sahip hükümetler dolar erişimini büyük ölçüde kısıtladılar, fakat yine de Tether, küresel olarak gelişmekte olan pazarlardaki insanlara hizmet etmeye kararlıdır. Birlikte önü açık bir gelecek inşa edelim.