Borsa Teknik

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Stable – Stabil Coinler neden sabit değil?

Stable – Stabil Coinler neden sabit değil?

admin admin -

Stable – Stabil Coinler neden sabit değil?

 

Stable yani Türkçesi ile stabil coin, sözlük anlamı ile “yer değiştirmeyen, hep aynı yerde duran, durağan”. Peki ya gerçekten stabil coinler durağan ve yerinde duruyor mu? Özellikle son dönemde oldukça hareketlenen stabil coinlerin neden hareketlendiğini, hareketlenmenin ardında yatan sebepleri Bitay Araştırma Departmanı analisti Alper Samet Yorak anlattı.

 

Öncelikle stable-stabil coin nedir anlatmak gerekir. Stable-stabil coinler, Amerikan doları, euro gibi fiat para birimlerinin veya altın, gümüş gibi emtiaların değerine sabitlenmiş kripto varlıklardır. En bilinen ve kullanılan stabil coin Tether (USDT)’dir. Yatırımcılar kripto para alım satım işlemini stabil coinleri kullanarak gerçekleştirirler. Çünkü kripto paraların sahip olduğu volatilite ve oynaklıktan kurtulmak, stabil coinlerin kullanılmasının esas amacıdır. Dolayısıyla stabil coinler kripto para yatırımcıları için güvenilir bir değer saklama ve koruma aracıdır.

 

Peki kimi zamanlar stabil coin’lerin stabil olmadığı görülüyor. Neden?

Stabil coinlerin bazı günlerde eşdeğer olduğu fiat paradan ayrıştığı görülür. Örneğin dün Dolar/TL 18,60 iken Tether/TL güne 19’lardan başlamıştı. Bugün satışların derinleşmesiyle Tether/TL’nin 19,15 civarında fiyatlandığını görüyoruz. Peki bu neden oluyor?

Stabil coinler, kripto para piyasasında var olduğu günden bu yana yatırımcılar BTC/ETH, BTC/LTC gibi coin/coin paritelerini kullanmak yerine BTC/USDT, BTC/USDC gibi coin/stablecoin paritelerine geçiş yapmaya başlamıştır. Bu geçişler ise Bitcoin’in yükseldiği veya düştüğü zamanlarda hız kazanır. Örneğin Bitcoin’in gün içinde %10 yükseldiğini varsayarsak Tether/TL paritesinin muhtemelen Dolar/TL fiyatından daha aşağıda fiyatlandığını görürüz. Bunun en önemli sebebi yatırımcıların ellerindeki Tether’i aslında Bitcoin almak için satmasından kaynaklanmaktadır. Tether’in yoğun bir şekilde satıldığı ve Bitcoin alındığı bu senaryoda Tether’lerin miktarı piyasada fazlalaştığı için Tether fiyatı bir miktar değersizleşir.

Tersi senaryoda da aynı teknik işler. Bitcoin’in düştüğü bir günde Tether/TL paritesinin Dolar/TL paritesinden daha yukarıda olduğunu görürüz. Bunun sebebi piyasada yatırımcıların Bitcoin’e satış ve Tether’e alış yönünde işlem açmalarıdır. Piyasada herkesin Tether’e hücum ettiği bir ortamda Tether miktar olarak azaldığı için piyasada değeri artar ve biz Tether/TL paritesinin yukarı gittiğini görürüz.

Elbette bu hareketlerin çok uzun sürmediğini ve piyasada likidite dengesinin sağlanarak stabil coinlerin bir süre sonra fiat para fiyatına yakınsadığını da unutmamak gerekir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir