DÜNYA EKONOMİSİ NEREYE GİDİYOR?


Ünlü siyasetçi,yazar ve iş insanı Esen Ermiş Ertürk’ten geleceğe dair önemli analizler aldık.3 kuşak uluslararası lojistik ve kara,deniz taşımacılığı sektöründe tanınmış bir aileden gelen Esen hanım, aynı zamanda Siyaset Bilimi akademisyeni ve Cambridge’de eğitim gördükten sonra Türkiye’de siyasette önemli tecrübelere sahip hal böyle olunca ekonomi konusunda söylediklerini dinlemekte fayda var.
“Dünya Bankası küresel ekonomik büyümenin geçen yılki %5,5’ten 2022’de %4,1’e yavaşlayacağını tahmin ediyor. Artan borç yükleri, mal ve hizmet akışını engelleyen tedarik zinciri darboğazları ve enflasyonun artmasıyla birlikte hükümetler daha fazla mali destek sağlama kapasitesini kaybediyor.21. yüzyılda devletler için en büyük zorluk, küresel ticaretin uzun vadeli karlarını korurken ,düşük ücretlerden veya işsizlikten etkilenen toplumlara vereceği zararları azaltmak ve bu iki durum arasında denge kurmak olacak.
PARADAN PARA KAZANMAYA BAŞLANDIĞINDA NE OLDU?
1970’lerden sonra finans sektörü sanayi ve ticaretin finansmanından uzaklaştı ve bunun yerine paradan para kazanma işine yani finansallaşma sürecine odaklandı. Bu da ekonominin üretim odaklı olmaktan çıkmasına neden oldu.
TEKNOLOJİNİN GELECEĞİ ORDA!
İnternetin geleceği metaverse ya da 3Dgibi dijitallerle değil, sinirsel yani nörobilimsel olacak. Dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun internetle uyumlu olması çin insan beynini dijitalleştirme sürecinde yatırımlar yapılıyor.Bu sadece Elon Musk’ın “Neurolink” inden ibaret bir süreç değil.Birçok çok uluslu firmanın yatırımları mevcut.Avantaj ve dezavantajlarını ayrıca bir başka yazıda tartışırız.
ZENGİN DAHA ZENGİN OLDU MU GERÇEKTEN?
Dünyanın 2,755 milyarderden oluşan küçük seçkinleri, servetlerinin Covid-19 sırasında son on dört yılın toplamından daha fazla büyüdüğünü gördü. Bu, kayıtların başlamasından bu yana görülen en büyük yıllık artış. Her kıtada yapılıyor. Hızla yükselen borsa fiyatları, düzensiz kuruluşlardaki patlama, tekel gücündeki artış ve özelleştirmenin yanı sıra bireysel kurumlar vergisi oranlarının ve işçi hakları ve ücretlerinin aşınması bunu mümkün kılıyor . Pandemi başladığından beri her 26 saatte bir yeni bir milyarder yaratılıyor.
KÜRESEL EKONOMİN GELECEĞİ NE OLACAK?
Pandeminin hala ekonomileri ve gelişmekte olan ekonomik toparlanmayı tehdit ettiğini açıkça ortaya koyan göstergeler sadece bu iki olay veya ülke değil, aynı zamanda diğer yerlerde de durumun güllük gülistanlık olmaması, IMF’yi kasvetli bir ekonomik görünüm sunmaya zorluyor. Görünüşe göre virüsün yeni varyantlarının ortaya çıkması, tam iyileşme için daha fazla sorun yarattı. IMF Başkanı Kristalina Georgieva da durumla ilgili endişelerini dile getirdi. Geçen ay bir Reuters etkinliğine hitap eden Georgieva, “Çok hızlı yayılabilecek yeni bir değişken güveni sarsabilir ve bu anlamda, küresel büyüme için Ekim tahminlerimizde bazı düşüşler görmemiz muhtemel” dedi.
“BİR MUSİBET BİN NASİHATE BEDEL” AMA …
Salgından kaynaklı tüm korkularına rağmen, gelişmiş ülkelerin virüsü ortadan kaldırmak için koordineli bir çabası yok gibi görünüyor. Kendilerini şöyle kandırıyorlar, eğer virüs gelişmiş ülkelerde yok olursa dünyada biteceğine inanıyorlar. Ancak virüsün yalnızca küresel olarak ortadan kaldırılması etkili olacak ve şu anda çok zor gibi görünen ekonomik toparlanma gerçekleşebilecek.